Nieuws

Data 2018

23 februari 2018

De data zijn bekend . 15 – 16 – 17 en 18 Augustus 2018 gaan we weer los in ons Haarlem, see you there!!

Geschreven door Ian Stewart op 23 februari 2018

Programma 2017

27 juni 2017

Gare du Nord, Jonna Fraser, Rilan & Bombardiers, Ronnie Flex & Deuxperience Band, Boris XL, Myles Sanko, Postmen en Sharon Doorson staan tussen 16 en 20 augustus op de Grote Markt van Haarlem. Naast het hoofdpodium zijn er buitenpodia op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein en bijzondere concerten in de Pletterij en de Sint-Bavo Kerk. Alle podia zijn vrij en gratis toegankelijk.

De line-up van de 2017-editie van Haarlem Jazz & More is bekend. “Ik ben heel blij met het programma. Voor een open en gratis festival is het uniek om zoveel bekende namen, zoals Gare du Nord, Ronnie Flex en Sharon Doorson aan te trekken. Door de vrije sfeer en het prachtige decor van de Haarlemse binnenstad spelen artiesten hier graag”, vertelt voorzitter Martijn Bevelander. Naast het hoofdpodium is er veel te doen in de stad. Het festival telt drie buitenpodia en gratis toegankelijke jazzconcerten in de Pletterij en de Sint-Bavokerk. Het volledige programma is te vinden op haarlemjazzandmore.nl/programma.

Haarlems talent

Het programma staat weer bomvol met Haarlems blues, soul en jazz talent, zoals Evolve, Chris Alain, Witt en Lilith Merlot. Bevelander: “Het is schitterend om te zien dat zulke enorme talenten gewoon uit de buurt komen.” De opzwepende soul gebracht door de jonge Haarlemmers van Peer Pressure klinkt als een mix van Stevie Wonder en Jamiroquai. The Gumbo Kings geleidt door Haarlemmer Marc Jansen hebben de blues opnieuw uitgevonden en gaan dit jaar echt een volgende stap maken. Ook Thomas Toussaint komt uit Haarlem. Hij is drie jaar geleden begonnen door elke open blues sessie afgegaan met zijn mondharmonica en scheurende stem. Nu is hij uitgeroepen tot grootste blues talent van Nederland.

De Pletterij

Naast de buitenpodia zijn er dit jaar jazzconcerten in de debat- en cultuurpodium De Pletterij. “Door de samenwerking met De Pletterij is een van onze grootste wensen vervuld: samen met lokale partners minder bekende culturele initiatieven een podium bieden”, legt Bevelander uit. Door de samenwerking tussen Stichting Haarlem Jazz & More en De Pletterij zijn de concerten net als de rest van het festival gratis te bezoeken. Volgens Arno Duivestein van de Pletterij passen de concerten uitstekend bij De Pletterij: “Onze ‘niche’ is – naast wereldmuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek – hedendaagse en impro jazz.” De optredens in De Pletterij zijn op donderdag- en vrijdagavond. De line-up maken we later deze week bekend.

After Club Ruis

Voor iedereen die na de optredens op de Grote Markt nog door wil, zorgt Club Ruis in de Smedestraat voor de officiële after party tot 5.00u.

Sint-Bavo Kerk (Grote Markt)

We sluiten het festival opnieuw af een jazzconcert op zondagochtend in de Grote Kerk. Het thema Woede in de Grote Kerk, gitaarversterkers en blokfluit, kerkdienst én jazzconcert, je weet tegenwoordig ook niet meer waar je aan toe bent. Laat je dus maar meenemen door de virtuositeit van deze topmuzikanten die elkaar ontmoeten in de unieke setting van een kerkdienst met stadsdominee Tom de Haan tijdens Haarlem Jazz & More. Erik Bosgraaf is wereldberoemd blokfluitist en verbindt traditie en moderne tijd op ongekende wijze. Stef van Es is als gitarist de drijvende energieke kracht achter vele bands. Samen speelden ze met saxofonist Yuri Honing op het album Hotel Terminus. Tijdens Haarlem Jazz & More verkennen ze in de Grote- of St. Bavokerk het thema Woede. Anton Pauw bespeelt licht ontvlambaar het wereldberoemde Müllerorgel.

Geschreven door anchorchat op 27 juni 2017

5 jaar & More

19 augustus 2016

Sinds de editie in 2012 is het huidige bestuur actief bestaande uit Martijn Bevelander (voorzitter), Menno Steenvoorden, Mike Rijkers, Patrick Uitendaal en Marcel Groonheim. Het festival moest vernieuwen en het nieuwe bestuur realiseerde zich dat Haarlem Jazz meer is dan smaakvolle muziek. Haarlem Jazz & More staat voor de jazzcultuur met vrijheid, openheid en samen zijn als belangrijke waarden. Dat heeft de huidige organisatie vertaalt naar een populair feest op de Grote Markt en verspreid door de stad verschillende podia met een thematisch karakter, zoals het bluespodium op het Proveniersplein of de jazzconcerten in de Pletterij en Sint-Bavokerk. Alle podia zijn vrij en gratis te bezoeken. Dit jaar eert burgemeester Schneiders het bestuur van stichting Haarlem Jazz & More op het podium dat naast vermaak voor alle 235.000 bezoekers de stad in 5 jaar ook zo’n 72 miljoen euro extra heeft opgeleverd: “Het is prachtig voor de stad dat het festival zo succesvol is.”

Geschreven door anchorchat op 19 augustus 2016
Haarlem Jazz, Martijn Bevelander, Menno Steenvoorden, Mike Rijkers, Haarlem

1e Wintereditie

18 augustus 2016

 

Theo Miedema heeft de organisatie van de traditionele Haarlemse kerstsamenzang overgedragen aan Stichting Haarlem Jazz & More. Voorzitter Martijn Bevelander zou zichzelf niet zijn als hij niet meteen een aantal wijzigingen doorvoert: “Dit jaar beginnen we om 19:00 uur met een aantal heerlijke optredens en begeleiden we op middernacht de kerstliederen met de grootste Haarlemse muzikale talenten: DJ FlexyFrank, Jos Zwart, Linda Oudendijk, Noortje Fassaert, Bibi Telleman, Nicolette Knape en Madelief van de Beek.”

 

“Kerst gaat over samen zijn en wij willen dat heel Haarlem en omgeving zich thuis voelt op de Grote Markt.”, zegt de voorzitter van het van oorsprong zomerse festival als hij gevraagd wordt naar zijn ambitie. De eerste Haarlem Jazz & More wintereditie begint op kerstavond om 19:00 uur met Haarlemse live acts, zoals Meneer Heerens, X-Mass XL met Xander Hubrecht, Swing & Tell ft. Linda Oudendijk en The Sands ft. Denise van Donselaar. Om 23:00 uur is de kerstnachtmis van de Grote Kerk te volgen op een scherm op de Grote Markt en aansluitend begint op middernacht de kerstsamenzang tot 1.30 uur.

 

Bevelander vindt dat beide evenementen uitstekend bij elkaar passen: “Jazz is meer dan alleen jazzmuziek. Het gaat om vrijheid, openheid en verbondenheid.” Deze aspecten staan volgens hem centraal in zowel het vierdaagse festival in de zomer als de wintereditie op kerstavond. “We willen zoveel mogelijk mensen in een open en vrije omgeving samen laten komen. Daarom organiseren we nu twee prachtige evenementen op open podia zonder toegangspoortjes in de historische binnenstad van Haarlem waar iedereen gratis kan genieten van unieke optredens”, verduidelijkt hij.

 

Geschreven door anchorchat op 18 augustus 2016

Line-up 2016

14 juni 2016

Caro Emerald, Van Dik Hout, Kenny B, Sandra van Nieuwland, Sabrina Starke, Shirma Rouse en HAEVN staan o.a. tussen 17 en 21 augustus op het hoofdpodium op de Grote Markt van Haarlem. Naast het hoofdpodium zijn er buitenpodia op de Oude Groenmarkt, het Klokhuisplein en het Proveniersplein en bijzondere concerten in de Pletterij en de Sint-Bavo Kerk. Alle podia zijn vrij en gratis toegankelijk.

De line-up van de 2016-editie van Haarlem Jazz & More is bekend. “Ik ben heel blij met het programma. Voor een open en gratis festival is het uniek om zoveel bekende namen, zoals Caro Emerald, Van Dik Hout, Kenny B en Sabrina Starke, aan te trekken. Door de vrije sfeer en het prachtige decor van de Haarlemse binnenstad spelen artiesten hier graag”, vertelt voorzitter Martijn Bevelander. Naast het hoofdpodium is er veel te doen in de stad. Het festival telt vier buitenpodia en gratis toegankelijke jazzconcerten in de Pletterij en de Sint-Bavokerk. Het volledige programma is te vinden op haarlemjazzandmore.nl/programma.

Bluespodium
Naast het hoofdpodium op de Grote Markt zijn er meer buitenpodia in de binnenstad van Haarlem. “De ondernemers aan de Oude Groenmarkt, het Klokhuisplein en het Proveniersplein hebben ook dit jaar ook weer een prachtige line-up neergezet”, zegt Bevelander. De podia op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein zorgen met de Grote Markt voor een schitterend sieraad van genietende mensen rondom de Grote Kerk. Het bluespodium op het Proveniersplein ligt binnen 5 minuten lopen aan de andere kant van de winkelstraat.

De Pletterij
Naast de buitenpodia zijn er dit jaar jazzconcerten in de debat- en cultuurpodium De Pletterij. “Door de samenwerking met De Pletterij is een van onze grootste wensen vervuld: samen met lokale partners minder bekende culturele initiatieven een podium bieden”, legt Bevelander uit. Door de samenwerking tussen Stichting Haarlem Jazz & More en De Pletterij zijn de concerten net als de rest van het festival gratis te bezoeken. Volgens Arno Duivestein van de Pletterij passen de concerten uitstekend bij De Pletterij: “Onze ‘niche’ is – naast wereldmuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek – hedendaagse en impro jazz.” De optredens in De Pletterij zijn op donderdag- en vrijdagavond. De line-up maken we later deze week bekend.

Sint-Bavo Kerk (Grote Markt)
Geen muziek kan zonder stilte. Daarom heeft het bestuur ter gelegenheid van de 5e editie van Haarlem Jazz & More besloten om het festival af te sluiten met een jazzconcert in de Grote Kerk. “Het aantal dagen breiden we zo uit naar vijf”, vertelt Bevelander. De Grote kerk is de ultieme plek om tijdens Haarlem Jazz & More ruimte te bieden aan een zoektocht naar de perfecte melodie. Als je daar in gelooft tenminste. Een unieke muzikale drie-eenheid treedt hier voor aan: Yuri Honing, “een van de meest onverschrokken en creatieve saxofonisten” (The Times), Erik Bosgraaf, grensverleggend blokfluitist en Joost Lijbaart die als percussionist de stilte aan stukken slaat, maar zo tegelijk ook hoorbaar maakt. Ze gaan een verbinding aan met de kerkelijke traditie, waarin stadsorganist Anton Pauw het Müller-orgel bespeelt en de woorden gesproken worden door stadsdominee Tom de Haan.

After Club Ruis
Voor iedereen die na de optredens op de Grote Markt nog door wil, zorgt Club Ruis in de Smedestraat voor de officiële after party tot 5.00u.

Geschreven door anchorchat op 14 juni 2016